torstai 27. marraskuuta 2014

"Niin erilaiset yhdessä ollaan..."

Ensivaikutelma saattaa olla, että elämä Lontoossa tai Englannissa ylipäätään on melko samanlaista kuin Suomessa. Arki on kuitenkin osoittanut, että monet asiat poikkevat maiden välillä.

Erot kampaamoissa:

1. Pesupaikat

Suomessa pesupaikat ovat melkein aina sellaisia, että kampaaja pystyy seisomaan pesualtaan takana. Lontoossa pesupaikat ovat aina seinässä kiinni, joten pesijän täytyy olla altaan jommalla kummalla puolella. Siitä johtuen asennot eivät ole kovinkaan ergonomisia ja hierontaotteet vaativat alkuun vähän harjoittelua.



 2. Asiakkaan suojaus

Suomessa asiakkaan päälle laitetaan aina kappa, jota joutuu koko ajan siirtelemään asiakkaan ja tuolin selkänojan välistä. Täällä kaikkien meidän työpaikoilla on käytössä polvipituiset takit, jotka ovat kietaisumalliset. Ne ovat todella käteviä: asiakkaat eivät saa hiuksia vaatteisiinsa ja ovat muutenkin asiakkaalle miellyttävämmät päällä.





3. Tarjoilut

Tämä piirre ei päde pelkästään kampaamoihin, vaan myös perinteiseen englantilaiseen kulttuuriin. Asiakkaille tarjotaan aina aluksi jotain juotavaa: kahvia, teetä tai vettä. Teetä on tarjolla lukemattomia vaihtoehtoja. On mustaa teetä, vihreää teetä, kamomillateetä, piparminttuteetä, karpaloteetä, marjateetä, sitruunateetä jne. Suomessa vaihtoehtoina on yleensä tavallinen musta tee, ja jos oikein on luksusta, niin saattaa olla jopa vihreääkin teetä tarjolla. 








4. Koneen käyttö

Suomessa miesten hiustenleikkauksessa käytetään useimmiten hiustenleikkauskonetta, jos sivuista halutaan lyhyet. Englannissa kaikki tehdään saksi-kampatyönä. Vaikka hiuksista haluttaisiin vain muutaman millin pituiset, leikkaukseen käytetään vain saksia. Konetta käytetään vain ja ainoastaan hiusrajojen siistimiseen ja niskavillojen poistamiseen.


5. Muotoilusakset

Täällä emme ole nähneet kertaakaan, että kukaan olisi käyttänyt muotoilusaksia. Ohennustyö ja viimeistely tehdään pointtaamalla tai käyttämällä muita ohennustekniikoita, mutta leikkaukset tehdään alusta loppuun tavallisilla leikkaussaksilla. Englannissa hiuslaadut ovat kuitenkin useasti paljon paksumpia ja karkeampia kuin Suomessa, mutta mikään leikkaus ei ole näyttänyt siltä, että ne olisivat liian raskaita. Suomessa taas leikkauksen viimeistelyyn käytetään monesti muotoilusaksia, vaikka hiusmassaa ei tarvitsisi ottaa pois niin paljoa.


6. Föönaus

Englannissa föönaus on paljon tärkeämpi osa palvelua kuin Suomessa. Melkein kaikki föönaukset tehdään pyöröharjalla, ja kampauksesta tehdään 'bouncy'. Suomessa kuivaus tehdään useasti lapioharjalla ja halutaan täysin suorat ja sileät hiukset. Täällä käy todella monet naiset pelkässä föönauksessa, eli heille ei tehdä muuta kuin pesu ja föönaus.


7. Työergonomia

Täällä Englannissa työergonomiaa ei tunneta. Työtuoleja ei juuri käytetä. Sen sijaan työntekijä kyykistyy tai menee istuvaan asentoon. Kampaajat kumartelevat ja venyttelevät itseään mitä kummallisimpiin asentoihin. Eivätkä pesupaikatkaan mitkään ergonomisimmat ole. Suomessa työergonomia on paljon tärkeämmässä asemassa, ja siihen kiinnitetään reilusti enemmän huomiota. 


8. Miehet kauneudenhoitoalalla

Täällä on todella paljon enemmän miehiä niin kampaajina kuin kynsitaiteilijoinakin kuin Suomessa. Syy siihen voi olla se, että asenteet maiden välillä eroavat. Jos suomalainen poika tai mies haluaa vaikkapa kampaajaksi, niin kaikki leimaavat hänet homoksi. Suomessa ei usein edes pystytä ajattelemaan, että mies voisi työskennellä kauneudenhoitoalalla. 



Erot arkielämässä


Jos oikein yksinkertaisesti sanotaan, niin täällä kaikki on toisinpäin kuin Suomessa. 

1. Rahayksikkö on punta, joten kaupassa täytyy miettiä aina tarkkaan, kuinka paljon ostos oikeasti
maksaakaan. Jos puntahinnan jakaa kolmella ja lisää sen alkuperäiseen hintaan, saa hinnan suurinpiirtein euroissa.

2. Mittayksiköt. Suomessa käytetään metrijärjestelmää, mutta Englannissa käytetään maileja, jalkoja ja tuumia. Esimerkiksi et voi sanoa olevasi 180 senttiä pitkä, vaan olet 5 jalkaa ja 11 tuumaa. Lämpötilat sentään ilmoitetaan celsiusasteissa.

3. Englannissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Oikeanpuoleiseen liikenteeseen tottunut katsoo erittäin helposti väärään suuntaan tietä ylittäessään. Melkein kaikki bussit ovat täällä niitä kuuluisia kaksikerroksisia punaisia linja-autoja.




4. Sähköpistokkeet ovat erilaisia kuin Suomessa, joten adapterilla todellakin on tarvetta.

5. Vesi on täällä rauta- ja kalkkipitoisempaa kuin Suomessa, joten vesijohtovesi maistuu hieman siltä kuin olisi pieni haava koko ajan suussa, josta tulee verta. Vesi myös on hiuksille huonompaa kuin suomalainen vesi. Monet lontoolaisista juovat pullovettä, koska joillain alueilla vesi on niin huonolaatuista, että sitä ei kertakaikkiaan voi juoda.

6. Small talkia ei Suomessa ei harrasteta ollenkaan. Mutta englantilaiset rakastavat sitä yli kaiken. Ilman small talk -taitoja ei täällä oikein pärjää.

7. Täällä tuntemattomia ihmisiä voi kutsua deariksi, darlingiksi ja my loveksi. Ensimmäisinä työpäivinä olimme hieman hämillämme, kun vieraat ihmiset kyselivät koko ajan: "How are you, darling?" tai "Are you ok, my love?" Vielä enemmän hämmästytti halaukset ja pusut kesken työpäivän. Jos Suomessa työkaverilta kysyisi, että onko kaikki kunnossa, rakkaani, saisi osakseen hyvin kummastuneita ja ärsyyntyneitä katseita. Englantilaiset tulevat paljon lähemmäksi kuin suomalaiset, ja koskettelu on aivan normaalia.

8. Suurin osa taloista täällä on vain kahden tai kolmen kerroksen korkuisia. Kosteusvauriot ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Hiiretkään eivät ole yllättäviä vierailijoita, kuten itsekin saimme kokea. Ikkunat ovat yksinkertaiset ja lämmitys voi olla joskus vain yhden patterin varassa. Savupiiput saattavat pilkistää mistä kohtaa taloa vain. Täällä on aivan normaalia, että samassa asunnossa asuu vaikka 10 ihmistä, koska asuminen on niin kallista.

9. Kaupat ovat täällä pidempään auki kuin Suomessa. Esimerkiksi meidän vastapäinen kauppa on vielä puoli kahdentoista aikaan auki. Täällä myöskin alkoholia saa tavallisista kaupoista ja mihin aikaan päivästä vaan. Eikä papereita kaivata. Jotkut tuotemerkit ovat erinimisiä kuin Suomessa, esim. Axe on täällä Lynx. 


"...mut mun elämässä riittää kun ollaan tässä"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti