keskiviikko 17. joulukuuta 2014

''Money, money, money; Always sunny in the rich man's world''

Nyt vikaa viikkoa viedään ja näiden kuuden viikon aikana on ehtinyt kerääntyä vaikka minkälaista nippelitietoa, josta on hyötyä Lontooseen haluaville.
Päällimmäisenä ajatuksenahan melkein kaikilla on se, että Lontoo on hirveän kallis; Okei. Tässä vaiheessa pitää todeta, että Lontoo on kallis, jos siitä tekee kalliin. Vuokrat ja asunnot on kalliita, siitä ei pääse mihinkään, mutta muu eläminen meneekin sitten samoissa hinnoissa, ellei alemmissa kuin Suomessa. Pitää vain löytää oikeat paikat ja tavat.


Lentoyhtiön valinta
Yleensä kaikista halvimmat lennot ovat Ryanairilla. Lentoasemakin on Tampereella, joten matkustamiseen ei mene niin paljon aikaa, eikä rahaa Keski-Suomessa eläville.
Suomalaiset yleensä luottavat vain ja ainoastaan Finnairiin, mutta kannattaako se lopulta jos lennot maksavat kaksi kertaa enemmän kuin muilla lentoyhtiöillä? Finnairin hyvä puoli on se, että se lentää Lontooseen Heathrowin lentokentälle, jolta pääsee suoraan metrolla keskustaan, joten aikaa matkustamiseen lentokentältä keskustaan ei mene niin paljoa.
Norwegian on kohtuuedullinen valinta.
Kannattaa aina kuitenkin seurata lentojen hintoja halvatlennot.fi:stä, sillä lentojen hinnat vaihtelevat päivittäin. Ryanairin lennot eivät kuitenkaan näy tuolta sivulta, vaan ne pitää katsoa Ryanairin omilta sivuilta.

Ruokakaupat

Perusvalinta ihmisillä yleensä on Sainsbury's tai Tesco, koska niitä on melkeinpä joka nurkalla. Mutta täällä on tultu todettua, että Lidl on ylivoimaisesti halvin.
Kolme suurta ruokakassillista ruokaa Lidlistä on saanut halvimmillaan 30 punnalla ja se on sisältänyt ihan kunnon ruokaa, esim. lihaa, hedelmiä, leipiä, leikkeleitä, jne.
Sainsbury'siltä saa kaksi pientä muovikassillista 20 punnalla. Sillä saa vain juomia, hedelmiä ja jogurttia.
Tesco on puolestaan Lidlin ja Sainsbury'sin väliltä. Tesco on yksi suosituimpia lounaanhakukauppoja. Sieltä saa tuoreita hedelmäsalaatteja, sekä erilaisia kolmioleipiä evääksi. Monet kuitenkin käyttävät hieman kalliimpia kahviloita, kuten Pret A Mangeria, lounastaessaan. Täällä siis ainakaan meidän työpaikoillamme ei ole mikroja tai muuta vastaavaa, joten jokapäiväinen lounas haetaan kaupasta tai kahvilasta oman mielen mukaan. Hintoja kannattaakin vertailla ahkerasti, jotta löytäisi opiskelijabudjetille sopivan lounaan päivittäin.


Julkinen liikenne
Lontoon julkisen liikenteen verkosto on erittäin laaja, kattava ja helppokäyttöinen.
Kuitenkin on pari huomioitavaa asiaa, kuten se ettei bussiin pääse kolikoilla maksamalla ollenkaan, vaan pitää käyttää Oyster cardia. Busseilla kulkeminen on myös huomattavasti hitaampaa, kuin metrolla kulkeminen.
Oyster cardin hyvä puoli on se, että se käy sekä busseihin että metroon. Oikeastaan melkein kaikki kulkevat metrolla Lontoossa, sillä se on halvin ja nopein tapa matkustaa ympäriinsä, joten Oyster Card on hyvä hankkia heti alussa. Viikkokortin hinnaksi tulee jota kuinkin 40€ zone 1-2 välille, eli Oysterin lataaminen viikottain syö lopulta aika paljon rahaa.
Englannissa, vasemman puoleisesta liikenteestä poiketen liukuportaissa seistään oikealla puolella, jotta vasen puoli jää vapaaksi kiireisemmille ihmisille. Sekin on tottakai hyvä tietää, että metrot kulkee n. puoleen yöhön asti
Takseilla me emme ole kulkeneet kertaakaan, mutta kuulemma musta taksi on se, jonka kyytiin kannattaa hypätä.
Helposti pääsee kulkemaan hieman kauemmaksikin ''City Mapper'' sovelluksen avulla. Se on karttapalvelu, johon kirjoitetaan määränpään osoite, jolloin se hakee automaattisesti kaikki vaihtoehtoiset bussit, metrot, niiden yhdistelmät, taksit, sekä kävelyreitit. Lisäksi se kertoo kulutetun ajan jokaiseen vaihtoehtoon, sekä myös hinnan. Sillä pääsee aina perille! Tosin se ei toimi ilman nettiyhteyttä, joten kätevää on hakea reitti valmiiksi kämpällä/hotelilla, jos ei nettiyhteyttä Lontooseen erikseen ole ostanut, ja ottaa screenshotit reiteistä.
Liikkeet
Tässä kohtaa monet varmasti aina toteavat, että vaate- ja meikkiostokset tulevat kalliiksi Lontoossa, mutta se voinee johtua siitä, että ihmiset heti ensimmäisenä suunnistavat kalliisiin ostoskeskuksiin, kuten Harrodsiin ja Selfridgesiin.
Primark on se liike, johon kannattaa mennä, jos haluaa löytää laajan valikoiman erilaisia vaatteita halvalla. Vuodenajasta riippuen kannattaa myös katsoa, mihin Primarkiin menee. Vain muutamia mainitaksemme; Oxford Streetille, Hammersmithiin vai Kilburniin? Tosin laatu ei vastaa oletettavastikaan kalliita merkkejä, mutta joillekin määrä korvaa laadun, ja silloin Primark on ehdoton ykkösvalinta shoppailuun.
Oxford Street on turistirysä, mutta sieltä kyllä löytyy liikettä joka lähtöön; New Look, River Island, Topshop, Evans, Miss Selfridges, Bershka, Next, Forever 21, Superdrug, Boots, sekä muutama tavaratalo. Jos halvalla meikkejä haluaa löytää, niin Superdrug on paras valinta!
Jos haluaa kaikki yhdessä paketissa, niin kannattaa suunnatta Westfieldin ostoskeskukseen, joista toinen sijaitsee Shepherd's Bushissa ja toinen Stratfordissa. Shepherd's Bushissa on 370 liikettä.
Ja kaikkien leidien tiedoksi; Victoria's Secret sijaitsee New Bond Streetillä ja Stratfordissa.
Kalliimpaan makuun löytyy myös Dioria, Chanelia, Guccia ja Pradaa.

http://www.cadfacilities.com/images/pat-test.jpg

Adapteri
Aikaisemmassa postauksessa mainitsimmekin, että adapteria tarvitaan, sillä Suomen pistokkeet eivät Lontoossa toimi.

Ravintolat ja yökerhot
Ravintoloitahan löytyy joka nurkalta. On italialaista, kiinalaista, japanilaista, intialaista, jne.
Me mm. olemme käyneet Jamie's Italianissa sekä Sartorissa, joista molemmat ovat sattumoisin italialaisia ravintoloita. Hintatasoa löytyy laidasta laitaan.
Englantilaisessa pubissa saa tilattua englantilaista ruokaa! Minnan työkaveri kertoikin, että jos yökerhoon Lontoossa mielii, se vaatii paljon suunnittelua, sillä ne ovat viikonloppuisin erittäin täynnä.
Jos suomalaista ruokaa haluaa, pitää suunnata suomalaiseen merimieskirkkoon! Ruisleipää ei ainakaan saa muualta kuin Lidlistä.Vesijohtovesi
Me olemme Lontoossa juoneet pullovettä, koska kraanavesi maistuu pahalle ja panee vatsan sekaisin.
Vesi Lontoossa on paljon kovempaa ja kalkki- sekä rautapitoisempaa kuin Suomessa.

Asunnot
Täältä asunnon löytäminen on erittäin vaikeaa, jos sattuu omistamaan lemmikkejä. Erityisesti lemmikkejen kuljettaminen tänne on kallista. Se nimittäin maksaa enemmän kuin omat lentoliput.
Muutenkaan ulkomaalaisena Lontooseen muutto ei käy niin helposti kuin voisi kuvitella.
Ensimmäiseksi tulee vastaan asuntojen hinnat. Jos ottaa vuokralle, niin pitää olla brittiläinen vuokrantakaaja, jonka vuositulot on kolme kertaa vuosivuokraa isommat. Pitää myös löytyä englantilainen pankkitili. Home ja hiiret asunnoissa eivät myöskään ole mikään uusi juttu.

Terveydenhuolto
Lääkäriinhän täällä ei ulkomaalaisena pääse ellei ole hätätapaus. Sairaanhoitajat ottavat pääasiassa ulkomaalaisia vastaan walk in -terveysasemilla.
Jotta pääsisi lääkärille asti, pitäisi olla brittiläinen GB, jota ei saa hommattua parissa viikossa.
Terveysasemalla sairaanhoitajat eivät pysty tekemään paljoa mitään, esim. verikokeet ja röntgenit ei onnistu. Terveysasemalle pääsy on kuitenkin suhteellisen mutkatonta ja ainakin omalla kokemuksella, se oli ilmaista.
Nähtävää ja koettavaa
Valinnanvaraa näissä on vaikka millä mitalla. Listauksena esim. London Dungeon, Sealife, London Eye, Madame Tussauds, Warner Bros Studio Tour; Hogwarts, Tower bridge.
Kaikkihan ne maksaa! Ja jos kaikkiin mielii, niin hinta nousee erittäin kovaksi. Kuitenkin yhdistelmälipun netistä tilattuna saa hieman halvemmalla kuin paikan päältä ostamalla.
Sitten löytyy tietenkin Big Ben, Buckingham Palace ja British Museum, joita pääsee ilmaiseksi katsomaan.


''... All the things I could do if I had a little money. It's a rich man's world!''

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti